Sočno parče mesa uz hrskavu kožicu upotpunjeno “mesnatom” paprikom kao prilogom i tankim kriškama luka koji će obogatiti ovo jelo i dati posebnu slast i ukus. Pravi se jednostavno, a posebna lakoća kod pripreme je to što sve ide u rernu, a vama ostaje puno slobodnog vremena. Jelo je bogato proteinima i mastima, sa veoma niskim delom ugljenih hidrata i to onih dobrih koji se nalaze u povrću. Ova kombinacija sastojaka dobra je za sve one koji moraju da paze na unos ugljenih hidrata, keto dijetama i sličnim vrstama dijeta, kao i za dijabetičare.
piletina iz rerne
Sastojci:
  • 4 odkoštena bataka sa zabatcima
  • 1 kašika suvog začina ( ili umesto njega samo so, zavisno kako ko koristi, najbolje bi bilo koristiti domaći začin )
  • biber, peršunov list, malo belog luka u granulama
  • 250 ml vode
  • 500 gr babure paprike ( kod mene su to bile ogrobne dve paprike, crvene i žute, a mogu biti bilo koje, potrebno je samo da su “mesnate”)
  • pola glavice crnog luka, može i ljubičastog ili praziluka
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Za to vreme posuti batake suvim začinom, biberom, peršunovim listom i belim lukom.
Začine možete da dodate koje želite.
Ostaviti da odstoji dok pripremite ostalo.
Luk iseckati na trakice pa staviti na dno vatrostalne ili keramičke posude.
Paprici otkloniti peteljku i seme pa iseći i nju u deblje trakice i staviti je preko luka.
Na luk poslagati meso tako je kožica okrenuta ka gore.
Uliti vodu sastrane.
Staviti da se peče.
Posle 15 minuta okrenuti meso.
Peći još 20 minuta pa opet pažljivo, sad je već mekano, okrenuti meso i teko peći sve dok kožica ne porumeni.
Može se pred kraj uključiti ventilator, da vruć vazduh struji odgore i zapeče kožicu, a i sam taj proces će kraće trajati, ili samo sačekati da se zapeče.
Izvaditi batake sastrane, na tanjir staviti papriku i preko nje hrskave batake, pa tako toplo poslužiti.
Prijatno.