Sastojci: 

Biskvit s orasima

-6 bjelanaca
-200 g šećera
-150 g mljevenih oraha
-2 kašike mrvica od hleba
-2 kašike glatkog brašna

Krem

-6 žumanaca
-200 g šećera
-2 praška za puding s ukusom vanile
-700 ml mlijeka
-200 g margarina sobne temperature
-100 g mliječne čokolade

Čokoladna glazura

-150 g čokolade za kuvanje
-2 kašike ulja
-2 kašike vode

Ostali sastojci za nadjev

-Petite beurre keksi
-mlijeko za umakanje keksa
-malo ruma

Priprema

Bjelance i šećer izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe, mrvice i brašno pa lagano izmiješajte smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (30x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 20-25 minuta na temperaturi do 180 °C.

Za pripremu krema žumanc izmiksajte sa šećerom, pudingom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljene žumance pa kuvajte krem na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Ohlađeni krem izmiksajte s margarinom sobne temperature pa podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu.

Ohlađeni biskvit premažite svijetlim kremom. Preko krema posložite keks namočen u mješavinu mlijeka i ruma. Keks premažite čokoladnim kremom pa cijeli kolač prelijte čokoladnom glazurom.

Kolač prije posluživanja dobro rashladite.

Preuzeto sa: ekskluziva.ba