Sastojci

Sastojci za tijesto:

-2.5 dcl mlijeka
-1 vrećica kvasca instant ili 4 žličice ukoliko koristite veća pakiranja
-140 g šećera
-600 g pšeničnog oštrog brašna
-100 g svinjske masti
-4 žumanjka

Sastojci za nadjev od maka:

-250 g mljevenog maka
-1 limun šećer
-1 vanilin šećer
-20 žlica vrućeg mlijeka

Sastojci za nadjev od oraha:

-250 g mljevenih oraha
-120 g šećera
-1 vanilin šećer
-14 žlica vrućeg mlijeka

Sastojci za nadjev od rogača:

-250 g mljevenog rogača
-100 g šećera
-1 vanilin šećer
-20 žlica vrućeg mlijeka
-2 srednje jabuke naribane na sitno (bilo koje sorte)

Priprema

Priprema tijesta:

Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu 2 žlice šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.

U posudu za miješenje stavite ostatak šećera zajedno s ostalim sastojcima za tijesto, dodajte uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko tijesto. Nije potrebno dodavati još brašna.

Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.

Dok se tijesto diže pripremite nadjeve.

Priprema nadjeva:

Svaki nadjev pripremite tako da samo pomiješajte žlicom sve navedene sastojke.

Pazite da kod nadjeva za mak, mak sameljete, kao i kod nadjeva za orahe da sameljete orahe. Kod nadjeva za rogač, moj savjet vam je da jednu jabuku naribate na krupno, drugu na sitno. Pazite i da vam je mlijeko vruće.

Slaganje:

Uzdignuto tijesto obavezno premjesite. Zatim ga uz pomoć brašna ili razvaljajte na jedno veliko tijesto koje ćete zatim izrezati na 3 jednaka dijela ili tijesto podijelite na 3 jednaka dijela, pa svako zasebno valjajte. Tijesto neka vam bude razvaljano tanko (0.5-1 cm, nikako deblje).

Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećice obložite papirom za pečenje.

Svako tijesto premažite jednim nadjevom, zarolajte u štrucu, premjestite u tepsiju. Ponovite s ostalim tijestima.

Svaku štrucu premažite s uljem. Stavite u pećnicu da se 10 minuta peče na 200C, zatim temperaturu smanjite na 180C i pecite još oko 40-45 minuta, zavisno od pećnice.

Tople dizanice prekrijte krpom i ostavite da malo odstoje kako bi omekanile.

Ukoliko ne volite rupe u dizanicama, tada gotove, još vruće i pečene dizanice preokrenite naopako nakon pečenja, ostavite ih tako oko 5 minuta, pa ih okrenite nazad. Zrak bi u tom vremenu trebao izaći van i tijesto bi se trebalo spojiti.

Posluživanje

Ja vam donosim 3 u 1 recept, ali vi ako želite da u sve 3 imate samo mak, jednostavno napravite nadjev za mak x 3, isto tako vrijedi i za rogač, te orahe. Kombinirajte i igrajte se.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com