Sastojci
250 gr putera
1 jaje
3 supene kasike secera
500 gr brasna, na vrh noza praska za pecivo
fil
100 gr mljevenog maka
secera prema ukusu
1/2 dcl vruceg mlijeka
vanilija secer, korica limuna, kasika ruma
Priprema
1.
Puter sobne temperature stavite u dublju zdjelicu. Dodajte secer, jaje, prasak za pecivo i izmiksajte. Na kraju dodajte brasno, ne svo odjedanput, i nastavite mijesati rukom. Ostatak brasna postepeno dodavati! Tijesto treba da se odvaja od zdjele i da se ne lijepi za ruke. Umotajte u samoljepljivu foliju i stavite u frizider na hladjenje desetak minuta.
2.
Dok se tijseto hladi, samljeveni mak  pomijesajte sa secerom, rumom, vanilija secerom i narendanom koricom jednog limuna. Uzavrelo mlijeko prelijte preko maka, pomijesajte i ostavite na stranu.
3.
Rashladjeno tijesto pospite sa malo brasna (pospite brasno i na radnu povrsinu) i razvaljajte ga u obliku pravougaonika na 2-3 milimetra debljine. Poravnajte ivice! Na sam rub stavite mak cijelom duzinom, prevrnite kao kad pravite roladu, ali samo jednom da bi mak bio u sredini, odrezite “salamicu” a nju isjecite na komadice po vasoj zelji. Redajte ih u tepsiju oblozenu pek papirom i ubacite u zagrijanu rernu. Vodite racuna da vam ne pregore, treba da ostanu svijetle, poput vanilica. Uvaljajte ih u secer u prahu i redajte na posluzavnik.