Mekane, kremaste kocke. Mogu se praviti u više različitih kombinacija ukusa. U ovom receptu je biskvit od čokolade i kafe, a krema sa ukusom lešnika. Ova druga verzija je za sve one kojima je mrsko peći dva biskvita.
Sastojci
Biskvit
6 belanaca
6 kašika šećera
5 ravnih kašika oštrog brašna
4 ravne kašike gorkog tamnog kakaa
1 kesica praška za pecivo
6 kašika milerama
70 g crne čokolade
2 kašičice instant kafe
2 kašike vrele vode
Krema
800 ml mleka
10 kašika šećera
6 žumanaca
2 kesice pudinga lešnik
15 g mlevenog želatina
400 ml slatke pavlake
Još
Oko 150 g keksa
Kafa za namakanje keksa
Za dekoraciju
Lešnici  60 g crne čokolade
2 kašike kisele pavlake
Priprema
Krema
U 600 ml mleka dodati šećer i staviti da se zagreje do ključanja.
Žumanca razmutiti žicom, dodavati 200 ml mleka uz mešanje. Posuti po površini smese prašak za puding i dobro izmešati žicom da ne bude grudvica. Dodati želatin i promešati.
Skinuti sa vatre ključalo mleko i sipati u tankom mlazu smesu od žumanaca i pudinga uz neprestano mešanje. Vratiti na vatru i kuvati desetak minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje da se smesa zgusne i žumanca skuvaju.Povremeno skidati sa vatre da smesa ne proključa, jer će se žumanca zgrudvati.
Skinuti sa vatre. Uroniti u posudu sa hladnom vodom i neprestano mešati da se prohladi. Prekriti površinu kreme celofanom i ostaviti da se potpuno ohladi u frižideru. Biće potrebno najmanje sat vremena, zavisno koliko ste ohladili kremu pre stavljanja u frižider.
Dok se hladi praviti biskvit
Kad se krema ohladila, mikserom umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag. Uz neprekidno mućenje mikserom postepeno dodavati ohlađenu lešnik kremu umućenoj slatkoj pavlaci.
Biskvit
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Dno tepsije obložiti pek papirom, a strane namastiti. Biskvite sam pekla u kvadratnom kalupu za torte 26 x 26 cm, a mogu se peći i u pravougaonoj tepsiji približnih dimenzija.
Otopiti tamnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Instant kafu rastvoriti u vreloj vodi.
Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u šne (ne mora biti previše čvrst).
Dodati prosejano brašno, prosejan prašak za pecivo, prosejan kakao. Mikserom mutiti da se dobije ujednačena masa.
Dodati otopljenu čokoladu i umutiti mikserom .
Dodati mileram i umutiti mikserom.
Umešati rastvorenu kafu.
Smesu izliti u kalup.
Peći na 180 stepeni oko 18 – 20 minuta (proveriti čačkalicom, biskvit će biti mekan, vazdušast, sjajan, a neće ostajati gnjecavi tragovi testa na čačkalici).
Kada je pečen, biskvit izvaditi iz rerne, ostaviti kratko da se prohladi, dok ivice ne počnu da se odvajaju od strana kalupa. Proći nožem ili špatulom između biskvita i strana tepsije. Izvaditi biskvit i odmah ukloniti pek papir.
Slaganje
Biskvit vratiti u tepsiju. Premazati sa polovinom kreme. Kekse umakati u kafu i ređati po kremi . Premazati preostalom kremom.
Ostaviti bar tri sata u frižideru da se stegne.
Iseći na kocke.
Dekoracija
Čokoladu otopiti (ja sam je otopila u mikrotalasnoj pećnici). Dodati joj kiselu pavlaku i dobro izmešati. Ako je smesa retka za nanošenje pomoću šprica KRATKO je ohladiti u frižideru (steže se za par minuta).
Nanositi špricem po sredini svake kocke.
Napomene: Koristila sam posni keks tipa Ptiber sa kakaom. Može i obični Ptiber ili Plazma keks.