svježa slata od kiselog kupusa

Sastojci 
Osvježavajuća salata od kiselog kupusa
250 gr kiselog kupusa
2-3 kom mrkve
100 gr kuhanog,slatkog kukuruza
1/2 glavice ljubičastog luka
50 gr majoneze
3 žlice dobrog kiselog vrhnja
1-2 žlice limuna (po potrebi)
Priprema
1.
Kiseli kupus obavezno oprati u hladnoj vodi. Ako je jako kiseo može ga se oprati i u toploj vodi. Dobro ga rukama ocijediti i staviti i zdjelu.
2.
Mrkve naribati na krupnijem ribežu (idealno je ako su izribane duguljasto, alla julienne)
3.
Kukuruz isplahnuti u vodi i procijediti
4.
Ljubičasti luk narezati na fine kockice
5.
Napraviti dressing : umiješati majonezu, vrhnje i limun (ako kupus nije pretjerano kisel), izdašno popapriti (po želji) i dobro umiješati u salatu
6.
Provjeriti začinjenost salate i ako je potrebno doraditi je po ukusu

Posluživanje
Ova salata je idealna za prilog suhim narescima, kuhanim i pečenim kobasicama. Iako sam veliki protivnik majoneze, ovako umiješana u kiselom kupusu izgubi svoj pretjerani kalorični naboj i zapravo predstavlja minimalnu masnoću, koja je potrebna za začinjanje neke salate.
Recept se nalazi u knjizi Damire Skansi “Kuhajmo brzo i zdravo” (Profil, Zg 2012). Knjiga recepata namjenjenim svima onima koji ne znaju kuhati, nemaju vremena a žele jesti dobro i zdravo