SASTOJCI
Testo
1 kg mekog brasna tip 400
500 ml vode
1 kocka (50g) svezeg kvasca
3 kasike pune secera
1 kasika soli
100 ml zejtina


Za premazivanje
majonez - posni ili obican
susam

Za prelivanje
250 gr putera ili margarina




PRIPREMA
1. U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kasikom secera.
Prosejano brasno sobne temperature usuti u vanglu, dodati 2 kasike secera, 1 kasiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml zejtina.
Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje jos malo brasna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi.
2. Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne cekate da narasta.
U zavisnosti od toga koju velicinu kifle zelite, mozete deliti na vece ili manje loptice. Moje su kifle velicine omanje veknice (moze za sendvic). Dakle, testo podeliti na 5 delova, uvaljati malo rukom kao kobasicu pa nozem svaku iseci na 10 i od svakog dela napraviti malu lopticu.

3. Uzimate onu prvu lopticu koju ste uvaljali, malo razvuci oklagijom u oblik elipse i rukama lagano urolati klipic - kiflicu.
Pleh blago podmazati margarinom i kiflice redjati na razmaku jer prilikom stajanja i pecenja dosta narastu.
Meni su stale u dva veca pleha, ako su sitnije trebace vam i tri :)

4. Ostaviti ih da odmarajau i narastaju oko 2 sata na toplom mestu .......
a vi za to vreme popijte kaficu il porazgovarajte telefonom s najboljom drugaricom (kao ja - taman nam je toliko tebalo) :D

5. Narasle kifle cetkicom premazati majonezom - to je štos :) i posuti susamom.
Rernu ugrejati na 220 C i peci da lepo porumene. Paziti da se ne prepeku.

6. 250 gr margarina otopiti i ugrejati (ja to radim u serpici s poklopcem jer prska a treba da bude vrelo).
Pecene, tople kifle odmah preliti toplim margarinom, na svaku kiflu po kasika, dve i ostaviti da se ohlade.
Necete znati kako da stanete! Prijatno!!!

Posluživanje
Kad sam ih prvi put probala mom odusevljenju nije bilo kraja :) Na posnim slavama ocekujete nesto sto "moze da prodje" a ovo je bio pravi hit!
Greota ih je mazati i puniti nadevima, same po sebi su neodoljive.






Izvor: coolinarika.com