narodni lijek



Ovaj eliksir poznat je kao “karmelićanska vodica”, a ime je dobio po sestrama karmelićankama koje su izmislile originalnu recepturu

Jeste li čuli za karmelićansku vodu? Riječ je jednom od najpoznatijih srednjovjekovnih eliksira kojem se pripisuje niz blagotvornih, gotovo čudotvornih svojstava.

Navodno postoje zapisi o ljudima koji su zahvaljujući redovnoj konzumaciji ovog eliksira doživjeli preko sto godina. Govorilo se da zimi grije a ljeti hladi i osvježava i dušu i srce.

Koristio se za liječenje depresije, lupanja srca, migrene, ublažavanje menstrualnih bolova, napetosti, razdraženosti, straha i treme, slabog pamćenja, zamora, nesvjestice i noćnog gušenja, a pošto ima prijatan, osvježavajući miris, može da se koristi i kao parfem.

Nazivao se “Eau de Melisse des Carmes Boyer”, a ime duguje sestrama karmelićankama iz samostana u Parizu, gdje je izmišljen davne 1611. godine i glavnom sastojku – matičnjaku (Melissa officinalis).
Recept je ostao tajna, ali tokom godina se doznalo da osim matičnjaka sadrži još i limun, anđeliku, korijander, muškatni oraščić, cimet, majčinu dušicu, ruzmarin, lavandu, žalfiju, kamilicu, anis, karanfilić, sandalovinu…

Kako se tačna razmjera nije mogla sa sigurnošću odrediti, proširio se pojednostavljeni recept koji se naveliko koristio i koji vam ovdje predstavljamo.

Sastojci i priprema:

– 1 litar 30-procentnog alkohola
– 165 grama sušenih cvijetnih vrhova matičnjaka
– 40 grama neprskane limunove kore
– 5 grama korjena anđelike

Ostavite na hladnom i tamnom mjestu dvije nedjelje, nakon toga dodajte još:

– 65 grama korijandera
– 12,5 grama oraščića
– 12,5 grama cimeta
– 1,5 gram karanfilića

Ostavite da odstoji još nedjelju dana, a potom kroz fini filter procijedite u tamnu bocu.

Pijte jednu do dvije kašičice svakog jutra, razblaženo u čaši vode.