Verovali ili ne, ali pasulj je toliko zdrav da treba da ga jedete što češće.
Prema procenama nutricionista, na nedeljnom nivou treba pojesti oko tri šolje različitih mahunarki.
Doktorika i nutricionistkinja Sitnija Sas za Yahoo Food naglašava kako se s vremenom telo navikne na mahunarke pa su i problemi s neprijatnim gasovima manji.
Mahunarke su bogate vlaknima što znači da ćete se i od manje porcije osećati duže sitima. One sadrže takozvana topiva vlakna koja privlače mnoge štetne stvari, šećere i masnoće iz hrane. Neka su istraživanja pokazala da su ljudi koji unose velike količine topivih vlakana vitkiji i manje podložni nakupljanju suvišnih kilograma. Topiva vlakna sakupiće loš holesterol u probavnom traktu i tako sprečiti da uđe u krv. Smanjite li holesterol za jedan posto, objašnjava Sas, smanjili ste i mogućnost od bolesti srca odnosno srčanog udara za dva posto. Tako je studija objavljena u British Medical
Journalu potvrdila kako dodatno uzimanje od sedam grama vlakana na dan smanjuje šansu za srčanim udarom od devet posto. Osim toga, mahunarke su bogate kalijumom i magnezijumom, važnim mineralima za zdravlje srca te gvožđem i vitaminom B.