Ovo je osnovni recept za pletenice i mozete ih praviti u slano, sa slanim nadjevima ili u slatko sa slatkim nadjevima….jednostavno, prakticno i izdasno… Na fotkama su 4 pletenice, pravila sam duplu dozu, dvije samo sa sirom i u dvije sam dodala salamu...
Sastojci
500 gr brasna
3,5 dcl mlijeka
15 grama svjezeg kvasca
1 zlicica secera
0,5 dcl ulja


250 grama svjezeg sira
1 dcl kiselog vrhnja
1 zlicica soli
2 jaja

Priprema
1.
Dici kvasac sa 1 dcl mlakog mlijeka i zlicicom secera.
2.
Pripremiti 400 grama brasna, staviti ulje i pripremljeni kvasac.
3.
Sa ostatkom mlakog mlijeka zamjesiti glatko tijesto.
4.
Sa ostatkom brasna umijesiti tijesto do zeljene gustine.
5.


Ostaviti tijesto na toplom da se digne.
6.
Dignuto tijesto podijeliti na 2 lopte.
7.
Svaku loptu razvuci u pravokutnik.
8.
Pomjesati sir sa vrhnjem i snijegom od 2 bjelanca.
9.
Po sredini namazati sa polovinom pripremljenog sira.
10.
Zavrnuti krace rubove 2 cm preko fila i isjeci sa obe strane trake sirine 2 cm.
11.
Preklapati ukrizeno trake preko fila.
12.
Kada je pletenica zavrsena sloziti u uljem podmazanu tepsiju.
13.
Postupak ponoviti sa oba tijesta.
14.
Premazati malo razrijedjenim zumanjcetom.
15.
Peci dok ne porumeni.
Posluživanje
Mozete praviti fil po vlastitom izboru. Ja cesto pravim slatku sa kondenzovanim mlijekom (“leite condensado”), po njemu narezem banane na kolutove, pospem cimetom i zavijem kao pletenicu. U tom slucaju stavim u tijesto malo secera i korice od limuna.
Druga mogucnost je fil sa nareskom i trapistom....
Mozete filovati sa rendanim jabukama posutim secerom i malo cimeta...




http://www.coolinarika.com/