Sastojci

-600 g +2 kašike pšeničnog brašna
-1 kašičica soli i šećera
-1 kašičica suhog kvasca
-1/2 kašičice praška za pecivo
-1 kom jaje
-5 kašika ulja
-2 dl toplog mlijeka
-1 dl jogurta (sobne temp)

NADJEV:

-150 g sitnog sira
-bjelanjak
-malo soli
-žumanjak i 2 kašike mlijeka - za premazati pogaču
-sjemenke po zelji

Priprema

U posudu staviti prosijano brašno i dodati suhe sastojke.Zatm dodati ulje i jogurt te toplim mlijekom potkuhati tijesto za pogaču.. Pokriti čistom salvetom i ostaviti na toplom, da se udupla.

Na pobrašnjenoj radnoj površini premijesiti tijesto, i podijeliti ga na devet loptica.

Svaku lopticu razvaljati u krug, zarezati ga na četiri dijela , ne ići do sredine kruga,Staviti jednu kašiku sira, pa savijati dijelove tijesta ( suprotne)u cvijet.Tako raditi sa preostalim lopticama ,a jednu ostaviti za sredinu.

Cvijetove složiti u tepsiju (prethodno pouljenu) a devetu lopticu staviti u sredinu.Ostaviti na toplom da se udupla, premazati sa žumanjkom , a sredinu posuti sjemenkama.

Rernu zagrijati na 200 C i pripremljenu pogaču staviti da se  peče.Peče se nekih 30-40 min.Kad dobije finu zlatno žutu boju izvaditi je iz rerne i ostaviti da se prohladi.

Posluživanje

Prijatno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com