Za one koji vole rafaelo kuglice još jedan sličan kolačić, sa ukusom mleka u prahu i lešnika. Veoma sličan, a opet mnogo drugačiji. Nema posla kao kod kuglica, sve se izmeša i stavi u trouglasti kalup, mada može i da se uvije kao rolat u streč foliju i dodatno oblikuje valjajući na stolu, takodje može da bude izliven i u manji pleh pa isečen posle u štanglice, po želji.
bele toblerone
Sastojci:
  • 50 ml vode
  • 150 gr šećera
  • 150 gr mleka u prahu
  • 125 gr margarina
  • 100 gr mlevenog, blendiranog ili sitno seckanog pečenog lešnika
Priprema:
Šećeru dodati vodu i iseckan margarin pa staviti sve na vatru.
Kada provri ostaviti da vri nekoliko minuta, oko 3 na srednjoj vatri.
Skloniti sa vatre pa istresti mleko u prahu i izmiksirati sa prethodno pripremljenim mikserom.
Spustite žice od miksera u šerpu i čim krenete da ostresate mleko u prahu odmah uključite.
Na ovaj način se neće stvoriti grudvice jer se mleko u prahu brzo steže.
Odmah zatim dodati lepnik i opet sve umutiti.
Ostaviti par minuta da se prohladi.
U kalup staviti foliju pa istresti i rukom poravnati, utisnuti ili staviti na foliju pa rukom oblikovati rolat, prekriti folijom skroz pa valjati po stolu da se dobije lep okrugli oblik ili dok je još vruće istresti u kalup ili pleh ( manji ) u kojem je papir za pečenje pa kada se stegne iseći u šanglice. To sad već možete po želji ili ako nemate kalupiće.
Bele toblerone se ne drže u frižideru nego na sobnoj temperaturi, tako da ne zauzimaju dodatno mesto.
Prijatno.
bele toblerone