p.txt2_-600x250

 Kada je stvarao ovaj svijet, Bog je mislio na sve pa je svoje milosti prosuo po cijelome planetu. Svaka biljka, svaki cvijet, svaka i najmanja travka našeg planeta, ljubljena je od Boga pa je tako stvorena s beskrajnim smislom kojeg čovjek često ne zna prepoznati.

Sve što je stvoreno, stvoreno je za čovjeka, njegov vrhunac stvaralaštva, pa je tako svaka biljka u službi Božje milosti. Tako i kadulja koja se od davnina ubraja u najljekovitije biljke cijelog planeta, stvorena je da bi služila čovjeku i Bogu.
Davno prije, ljudi su to jednostavno znali, a danas čovjek zaokupljen nepotrebnim stvarima kao da ne vidi pravu zbilju stvari i pravu zbilju Božje milosti potpuno predane čovjeku kroz prirodu i sve što čovjeka okružuje.
Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta. Njezino latinsko ime – Salvia officinalis – potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.
U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje. Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija.
U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom.
Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.
Ljekovite i djelotvorne tvari: Kadulja sadrži eterično ulje, salviol, salven, tion, pinen, cineol, borneol, kamfor, tanin, gorke tvari, bjelančevinu, škrob, gumu, ljepljive pobliže neistražene tvari, zatim kalcijev oksalat, soli fosforne kiselina, kalijeve i kalcijeve soli.
Ljekovito djelovanje
Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovo dobije izgubljeni apetit.
Kod šećerne bolesti preporučuje se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika. Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod katara grla i ždrijela kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini.
Kadulja se koristi kod raznih znakova oboljenja izmjene tvari, utječe na liječenje reumatizma i gihta, a ne manje i čitavog niza nervoznih smetnji koje prate ova oboljenja.
Čaj od kadulje je veoma važan za majke koje doje, jer povećano uživanje čaja kod odbijanja djece od majčinog mlijeka, umanjuje izlučivanje mlijeka. Uživanjem čaja od kadulje može se, pod stanovitim uvjetima, otkloniti sklonost pobačaju.
Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti. Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja.
Liječi bolest koja prouzrokuje noćno znojenje, svojom iznenađujućom snagom otklanja slabost, povezanu s tom bolešću. Mnogi su liječnici upoznali dobra svojstva kadulje: s najboljim rezultatima koriste je kod grčeva, bolesti leđne moždine, oboljenja žlijezda, kao i drhtanja udova.
U slučajevima navedenih bolesti popijemo u gutljajima dvije šalice čaja dnevno. Čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s oštećenom jetrom. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, jača tek i otklanja crijevne smetnje i proljeve. Kod uboda insekata na mjesto uboda stavljamo smrvljeno kaduljino lišće.
Za vanjsku primjenu posebno preporučujemo kaduljin čaj kod upale krajnika, bolova u vratu, gnojne upale zuba, upale ždrijela i usne šupljine. Mnoga djeca i odrasli bi izbjegli operaciju krajnika da su pravovremeno koristili kadulju.
Kada nemamo krajnika, koji kao policajci tijela zadržavaju i prerađuju otrove, ovi izravno djeluju na bubrege. Kaduljin oparak pomaže kod krvarećih i klimavih zubi, paradentoze i čireva na zubnom mesu. Grgljamo ili stavljamo komprese od vate.
Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti neugodan za piti a piti se može i nekoliko puta na dan.Kadulja je definitivno biljka koju kao Božji dar trebamo imati u svojoj kućnoj ljekarni.
Izvor: dnevno