Često se zna desiti izvadite veš iz mašine, a on ima “čudan” miris. Odnosno, imate osjećaj kao da ga niste ni prali. Ubacili ste dovoljno deterdženta i omekšivača, ali veš uopšte ne miriše. Šta se dešava? U vašoj veš mašini su se nakupili buđ i prljavština koje je potrebno što prije odstraniti. Evo i kako.
Umjesto deterdženta, u pregradu naspite pola litre alkoholnog sirćeta i praznu mašinu upalite na 90 stepeni. Ovo će pomoći i da se otopi kamenac.
Nakon što je mašina završila, u kanti pomiješajte litru tople vode i 60 ml alkoholnog sirćeta. Koristeći ovu smjesu i spužvu i četkicu za zube operite bubanj i pregradu za deterdžent i omekšivač (ukoliko se ona može izvaditi, potopite je u pomenutu mješavinu na pola sata, a onda dobro istrljajte. Isperite, posušite i vratite nazad). Nakon toga, mašinu prebrišite i sa vanjske strane.
Mašinu ponovo upalite na 90 stepeni, ali ovaj put bez sirćeta. Nakon toga, suhom krpom obrišite “gumu” bubnja odnosno dio ispod nje (to je potrebno raditi nakon svakog pranja veša). I, to je to.
Ovaj proces čiščenja veš mašine (bar kada je riječ o njenoj unutrašnjosti) preporučuje se jednom u tri mjeseca.