U baklavu se mogu stavljati i grožđice, bademi, i drugi orašasti plodovi, međutim, prava bosanska baklava je baklava u kojoj se nalaze samo orasi!
Potrebni sastojci za baklavu su:
– 1 kg tijesta za baklavu (jufka), što tanjih listova
– 1,2 kg oraha (900 gr mljevenih)
– 200 gr šećera
– 250 gr maslaca
– 300 ml ulja
Za agdu (preljev):
– 1 kg šećera
– 1 limun izrezan na male kriške
– 600 ml vode
Recept za spremanje baklave je na izgled jednostavan, ali iskusne domaćice dobro znaju da izgled i ukus baklave ne utiču samo sastojci, nego i način slaganja, pečenja i zalivanja baklave.
Priprema
Istopite maslac i pomiješajte sa uljem. Orahe sameljite ili isjeckajte, promiješajte sa šećerom. Pripremite veliku dublju tepsiju. Dno premažite s malo ulja i pospite šakom oraha, stavite jednu jufku pa pospite s malo masnoće i sa orasima, tako radite do kraja, tj. dok ne nestane fila ili jufke.
Baklava se reže prije stavljanja u pećnicu. Treba biti posebno pažljiv kako bi svi dijelovi baklave izgledali identično.
Baklavu možete izrezati na trokutiće, kockice. Za taj posao vam je potreban oštar nož. Kad je pečena, stavite kuhati agdu od navedenih sastojaka. Kuhajte da bude sirupasto, skoro kao med. Kada baklavu prelijete agdom, onda pokrijte tepsijom da se smekša.
I na kraju, šta drugo nego poslužiti baklavu i uživati u njenom ukusu.