zir-pixabay


Da li ste znali da žir ima ljekovita svojstva? Saznajte kako da napravite napitak koji liječi štitnu žlijezdu i poboljšava krvnu sliku.

Od žira možete da napravite napitak sličan kafi, koji ima ljekovito dejstvo na štitnu žlijezdu, a budući da poboljšava i krvnu sliku, utiče i na zdravlje čitavog organizma.
Kafa od žira se lako pravi. Treba da napravite zalihu mljevenog žira i kuhate po jednu kašičicu, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlijezde, a za one koji su malokrvni, može i dvaput dnevno.
Zreli žir se oguli i samelje u mašini za mljevenje mesa ili nekom jakom blenderu, u tom slučaju ga prvo izdrobite.
Prije pripreme prvo propržite kašičicu mljevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skufati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom (1dl) i kuhajte 10 minuta.
Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što ovaj napitak treba da procijedite. Možete piti tako, a možete i dodati malo šećera i mlijeka.
Inače kafa od žira poboljšava krvnu sliku, liječi anemiju, koja je posljedica gubitka ili nedovoljnog unosa gvožđa u organizam, otklanja rahitičnost kod djece i adolescenata.
Smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena s menstrualnim problemima, reguliše probleme s probavom, pomaže kod spoljnih i unutrašnjih hemoroida, u normalizaciji krvnog pritiska, u snižavanju povećanog holesterola i triglicerida.
Istraživanja su pokazala da žir sadrži mnoge aktivne materije koje nisu dovoljno iskorišćene u farmaceutskoj industriji, a najvažnije je njegovo bogatstvo mineralima poput gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma.
Izvor: telegraf