Potrebno je:
3 kg crvene paprike
5-6 šargarepe
7 dl kuvanog paradajza
2-3 glavice belog luka
150g šećera
3 kašičice soli
1 kašika mlevenog bibera
1 dl ulja
1 kg ljutih papričica
veza peršuna i celera
1 konzervans(ako je u pitanju zimnica)
Priprema:
Ova salata može vam poslužiti kao prilog uz meso, kao sos, ili kao zimnica.
Mere su za zimnicu, ako je koristite za sos smanite mere. Ja pravim od 2 paprike, 3 šarg, 5-6 čena belog luka, 2 ljute, 1 kašika šećera, pola kašičice soli, šolja kuvanog paradajza.
Paprike očistite od semenki i iseci na kocke, isto to uradite i sa šargarepom .
U Veću šerpu sipajte ulje, dodajte očišćenu šargarepu. Dinstajte nekoliko minuta, dodajte paprike. Na tihoj vatri dinstajte dok ne omekšaju paprike i šargarepa. Dodajte kuvani paradajz. Malo povećajte temperaturu, da sve to ukrčka. Dodajte šećer, so, biber, beli luk i kašiku sirćeta(samo kad je u pitanju zimnica). Pustiti još 10 min. da krčka, dodati list celera, promešati i isključiti.
Vruće sipati u tegle i zapeći u vrućoj rerni.