Sastojci
-2 srednje tikvice-3 kašike maslinovog ulja
-2 češnja belog luka
-2 kašike svežeg timijana (ili kašičica sušenog)
-malo tucane ljute paprike
-po ukusu soli i bibera
I još po želji, a ne mora:
-4 kašike rendanog parmezana (ili dimljenog kačkavalja)
aPriprema
Tikvice iseći na koturove koji idu na 3/4 dubine. Da bi ih jednako isekli i sprečili da ih skroz presečete, fiksirajte ih između dva štapića. Ako nemate, mogu i drške dve varjače.Pomešati maslinovo ulje, zgnječen beli luk i timijan. Dodati so, biber i papriku.
Poređati tikvice u pleh na papir za pečenje sečenom stranom na gore. Premazati ih polovinom dobijenog premaza, gledajući da on zađe i u razreze.
Peći 45-50 minuta na 200°C pokriveno folijom. Na pola pečenja premazati ostatkom sosa i peći otkriveno.
Po želji pred kraj pečenja posuti parmezanom i dopeći do zlatne boje.
Posluživanje
Meni su kao prilog bolje bez sira (eventualno prelivene sa malo balzamika), a ako su tikvice glavni obrok, onda su jače i ukusnije sa sirom.
Poslužiti uz dosta salate i malo vina. Može i obratno - malo salate i dosta vina.