Sastojci
125 g maslaca sobne temperature
250 g šećera (stavila sam 200 g, sasvim dovoljno)
3 velika jaja
125 g jogurta (stavila sam tekući, nisam imala drugi)
1 žlica ekstrakta vanilije ili sjemenke iz 1 mahune
300 g prosijanog glatkog brašna
1 prašak za pecivo
šećer u prahu za posipanje
125 g maslaca sobne temperature
250 g šećera (stavila sam 200 g, sasvim dovoljno)
3 velika jaja
125 g jogurta (stavila sam tekući, nisam imala drugi)
1 žlica ekstrakta vanilije ili sjemenke iz 1 mahune
300 g prosijanog glatkog brašna
1 prašak za pecivo
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Kalup promjera 24 cm namazati maslacem i pobrašniti. Višak brašna otresti. Maslac izrezati na komade pa pjenasto izmiksati skupa sa šećerom. Dodavati 1 po 1 jaje, svako dobro izmiksati u smjesi prije dodavanja sljedećeg. Kad smjesa dobije na volumenu i zgusne se, dodati jogurt i ekstrakt vanilije i na kraju brašno prosijano sa praškom za pecivo.
Peći na 180°C, 35-40 minuta. Provjeriti čačkalicom je li kolač pečen; zabosti čačkalicu u najdeblji dio kolača, treba izaći suha. Ja sam pekla u kalupu za brioche, kolač je bio visok i pekao se sat vremena. Posuti šećerom u prahu ili premazati rastopljenim džemom od marelice i posuti kokosom.
U tijesto se mogu dodati suhe grožđice, brusnice ili marelice, kandirano voće, čokoladne kapljice... Može se tijesto stavljati u kalup slojevito, a između slojeva prošarati omekšalom nutellom ili marmeladom. Kolač se može prerezati jednom ili dva puta i puniti kremom po izboru.
Može biti podloga za torte i voćne kolače. Ne zaboravite da je jako fin i ovako bez ičega.
Preuzeto sa: coolinarika.com