Fine male kockice divnog ukusa, a veoma dekorativne. Lako se prave, samo iziskuju malo vremena dok se preliju čokoladom. Idealni za bilo koju vrstu proslave, kao i praznike.
saher minjoni
Kora:
  • 4 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 60 gr  čokolade
  • 60 gr margarina
  • 1 ravna kašika kakaoa
  • pekmez ili džem od kajsija ( birajte gušći )
Glazura:
  • 200 gr čokolade
  • 5 – 6 kašika ulja
Priprema:
Otopiti čokoladu zajedno sa margarinom na laganoj vatri pa ostaviti da se prohladi. saher minjoni
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Odvojiti belanca od žumanaca pa ulupati žumanca sa pola mere šećera. Sipati prohladjen margarin i čokoladu i sve zajedno mutiti.
Zatim toj masi dodati brašno i kakao pa opet sve umutiti.
Posebno umutiti belanca sa šećerom u jaku penu.
Sjediniti zajedno belanca sa prethodno umućenom smesom sa žumancima.
saher minjoni
U veliki pleh od rerne staviti papir za pečenje pa izliti smesu za koru i staviti da se peče pa smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći nekih 20 minuta. Korica je tanka, pogledajte posle 15 minuta jer nisu nam sve rerne iste pa da ne bi se prepekla.
Pečenu koru odmah premeriti pa iseći na 3 jednake trake.
Ostaviti da se ohladi, papir skinuti pa dve trake premazati pekmezom ili džemom od kajsija i naslagati jednu na drugu. Odgore staviti treći deo kore.
Sve umotati u streč ( providna prijanjajuća ) foliju, učvrstiti kolač i staviti u zamrzivač na 3h.
Izvaditi pa iseći oštrim nožem u kockice, dimenzije izaberite sami.
Otopiti čokoladu sa uljem na laganoj vatri pa na viljušku staviti kockicu a kašičicom iznad posudice sa čokoladom preliti kockicu sa svih strana.
Odložiti prelivenu kockicu, sad već minjon na papir za pečenje. Sa tog papira se najlakše skida, neće se zalepiti.
Ostaviti da se čokolada stegne pa nožićem ili nečim sličnim odstraniti višak čokolade koji je malo cureo sa minjona pa ih onda staviti u korpice.
Prijatno.