Posni kolač koji je nastao onako iz glave za koji su moji ukućani prokomentarisali da je najlepši koji su u poslednje vreme probali.
najlepsi posni kolac
Sastojci za koru:
  • 400ml vode
  • 18 kašika mekog brašna
  • 13 kašika kristal šećera
  • 3 kašike džema, pekmeza ili marmelade po izboru
  • 100 gr posnog mlevenog keksa
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice sobe bikarbone
Fil:
  • 125 gr margarina
  • 100gr šećera u prahu
  • 100 gr čokolade
  • 100 gr mlevenih ili blendiranih oraha
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 200 ml soka od narandže
Glazura:
  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike ulja
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
U toploj vodi razmutiti 13 kašika šećera.
Dodati ulje i džem pa sve izmešati.
Zatim dodati brašno, kakao, sodu bikarbonu i keks ( mogu i orasi ) i sve zajedno izmutiti.
U pleh dimenzija 30 x 20 cm staviti papir za pečenje pa sipati smesu.
Peći koricu 13 minuta.
Pečenu koricu ohladiti.
Penasto umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu pa dodati mleveni keks i mikserom umutiti.
Masa će biti gusta i suvlja, ali ne brinite, dodaje se sok.

Zatim dodati rendanu ili blendiranu čokoladu i blendirane ili mlevene orahe.
Ja sam sve zajedno izblendirala pa dobila sitnije krupnije komadiće oraha i čokolade.
Opet mikserom malom brzinom sjediniti.
Zatim polako sipati sok i mutiti dok se ne dobije masa koja može da se namaže na koru.
Naneti je na koru i poravnati.
Otopiti čokoladu sa uljem za glazuru pa preliti preko kolača i tacnu prodrmati levo i desno da glazura lepo “legne”.
Ostaviti da se čokolada stegne pa se već može poslužiti.
Prijatno.