Sastojci:
- 1 čaša izmrvljenih čokoladnih keksova
- 3 kašike šećera
- 1/4 čaše rastopljenog maslaca
- 1 ipo čaša smrznutih malina
- 2 kašike šećera
- 2 kašikice kukuruznog škroba
- torta sa bijelom cokoladom i malinama 1
- 1/2 čaše vode
- 2 čaše bijele čokolade
- 1 krema za kolače
- 3 mala pakovanja sir kreme
- 1/2 čaše šećera
- 3 jaja
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
Priprema:
U posudu srednje veličine izmiješajte čokoladne keksove, 3 kašike šećera i istopljeni maslac. Pospite smjesu po dnu 9 inčne posude za pečenje kolača i malo je pritisnite rukama da ugodno popuni i prekrije čitavo dno posude.
U drugoj posudi umiješajte 1 ipo čaša malina, 2 kašike šećera, kukuruzni škrob i vodu. Sve to kuhajte dok ne počne da ključa a onda još pustite da ključa nekih 5 minuta ili dok umak od malina ne postane gust. Porcijedite umak od malina kroz mrežasto cjedilo kako bi se odvojile sjemenke.
torta sa bijelom cokoladom i malinama3Zagrijte pećnicu na 160 stepeni. U metalnoj posudi preko vode koja krčka uspite bijelu čokoladu zajedno sa kremom za kolače i izmiješajte sve dok ne postane glatko.
U veliku zdjelu pomiješajte kremasti sir i 1/2 čaše šećera koji nakon miješanja treba da budu glatki, dok se to ne desi nemojte prestajati sa miješanjem. Nakon toga dodajite jaja mješajući jedno po jedno. Na kraju umiješajte vaniliju i istopljenu bijelu čokoladu.
Pola smjese ulijte preko kore. 3 kašike umaka od malina koji ste spremili na početku naspite na različita mjesta. Nakon toga ulijte ostatak smjese te dodajte preko još 3 kašike umaka od malina. Vrhom noža umiješajte smjesu koju ste izlili tako da umak od malina se rasporedi na sve strane smjese.
Tortu pecite oko sat vremena a nakon toga prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider da se hladi najmanje 8 sati. Nakon vađenja iz tave kolač prelijte preostalim umakom od malina.