Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 6 punih žlica gustina (ili brašna, a mogu i 4 praška za puding)
- 2 žlice kakaa
- 15 žlica šećera
- 250 g margarina
- 100 g čokolade za kuhanje
- oko 500 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)
Priprema:
U jednom loncu zakuhajte mlijeko, dodajte šećer i promiješajte kuhačom da se šećer rastopi pa maknite s vatre.
U drugom loncu otopite margarin pa mu dodajte gustin, kakao i nasjeckanu čokoladu te dobro promiješajte.
Toj smjesi dodajte mlijeko sa šećerom, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri da se zgusne kao puding.
U originalu, upotrebljava se gustin, ja ga nisam imala, pa sam upotrijebila brašno.
Kuhanu kremu ostavite da se malo ohladi.
Posudu u kojoj ćete slagati kolač, obložite papirom za pečenje.
Kekse nije potrebno močiti.
Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je.
Na fotografiji se može vidjeti da sam ja to slagala s desna na lijevo.
U ovom slučaju nisam kekse slagala da kolač bude visok, tj. slagala sam ih da duža strana bude dolje, odnosno gore, pa je kolač «nizak» (a ne «visok» kao u prethodnom receptu).
Uz jedan rub stavite oko pola žlice mlake kreme te na nju naslonite pola keksa (pretrgnite ga ili prerežite na pola).
Uzmite cijeli keks i s jedne strane ga namažite kremom i tu stranu naslonite i zalijepite za onu polovicu keksa – i tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks…
Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa namazanog kremom, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom.
Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite isto ukoso kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.
Ako imate kreme, razmažite ju odozgo po kolaču.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.
U jednom loncu zakuhajte mlijeko, dodajte šećer i promiješajte kuhačom da se šećer rastopi pa maknite s vatre.
U drugom loncu otopite margarin pa mu dodajte gustin, kakao i nasjeckanu čokoladu te dobro promiješajte.
Toj smjesi dodajte mlijeko sa šećerom, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri da se zgusne kao puding.
U originalu, upotrebljava se gustin, ja ga nisam imala, pa sam upotrijebila brašno.
Kuhanu kremu ostavite da se malo ohladi.
Posudu u kojoj ćete slagati kolač, obložite papirom za pečenje.
Kekse nije potrebno močiti.
Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je.
Na fotografiji se može vidjeti da sam ja to slagala s desna na lijevo.
U ovom slučaju nisam kekse slagala da kolač bude visok, tj. slagala sam ih da duža strana bude dolje, odnosno gore, pa je kolač «nizak» (a ne «visok» kao u prethodnom receptu).
Uz jedan rub stavite oko pola žlice mlake kreme te na nju naslonite pola keksa (pretrgnite ga ili prerežite na pola).
Uzmite cijeli keks i s jedne strane ga namažite kremom i tu stranu naslonite i zalijepite za onu polovicu keksa – i tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks…
Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa namazanog kremom, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom.
Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite isto ukoso kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.
Ako imate kreme, razmažite ju odozgo po kolaču.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.