U nedostatku ideja pribegnem internet pretrazi na osnovu sastojaka koje imam. Kucam sve na engleskom i rezultati su iznenadjujuće dobri. Ovaj put sam naletela na meksičku musaku i napravila je za ručak i mogu vam reći da je fantastična. Mi smo navikli nekako da su naše musake sa krompirom, malo pirinča, pavlaka i jaje a u ovoj se nalazi kukuruz i pasulj ukombinovan sa dinstanim mlevenim mesom i skuvanim pirinčem. Odlična kombinacija sastojaka kada želite da nešto malo promenite u svakodnevici. Trebala bi da bude ljuta jer je takva meksička kuhinja ali je ja nisam tako pravila jer su trebala i deca da jedu.
meksicka musaka
Sastojci:
  • 600 gr mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 ml ulja
  • 1 mala konzerva kukuruza šećerca, i jedna mala konzerva pasulja
  • 100 gr bilo kojeg tvrdog sira
  • 2 pune šoljice pirinča ( ili dozirate kako volite )
  • suvi začin, peršunov list, biber, crvena paprika
Priprema:
Iseckati crni i beli luk, zagrejati ulje pa spustiti luk, dodati šoljicu vode i prodinstati dok voda ne ispari pa dodati meso, opet naliti šoljicu vode.
Dinstati dok voda ne ispari pa ponoviti dodavanje vode još jednom.
Dodati pola kašike suvog začina,  malo bibera, peršunovog lista, sve zajedno prodinstati i skloniti sa vatre.
Dok dinstate meso u drugu posudu sipati pirinač i duplo više vode pa staviti da se kuva na srednjoj vatri 20 minuta.
Skloniti sa vatre pa poklopiti.
Ostaviti nekih 15 minuta, malo će se zgusnuti, procediti i oprati pirinač.
Dodati ga mesu.
Masi dodati ocedjen pasulj i kukuruz i sve promešati. Po želji dodati ljutu papriku.
Po ukusu posoliti, dodati još bibera ili začine koje volite pa sve istresti u vatrostalnu činiju.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se azgreje.
Pazite samo da kada masu istresete u vatrostalnu posudu ima malo tečnosti, da bude sočno jer će deo ispariti kada se bude peklo.
Staviti u rernu 20 minuta pa izvući, posuti sirom i vratiti još oko 30 minuta da se zapeče-
Poslužiti toplo.
Prijatno.