Predivne, vazdušaste vanila kocke sa kremom ukusa princes krofni. Kod nas su se pojele za jedno popodne, posebno jer nisam stavljala preko nikakavu glazuru, niti šlag i slične đakonije pa su mogli onako “u letu” dok prolaze pored stola da ih zgrabe i poručkaju.
vanila kocke
Sastojci za kore:
  • 5 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 50 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica ekstrakta sa ukusom vanile
  • 7 kašika mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Krem:
  • 700 ml mleka
  • 80 gr ( 2 kesice ) pudinga sa ukusom vanile
  • 4 kašika šećera
  • 1 kašičica ekstrakta sa ukusom vanile
  • 100 gr omekšalog maslaca
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećera. Mutiti dok pena ne postane čvrsta.
Zatim dodavati žumanca, vodu pa ulje sve dok mutite.
Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i sjediniti, može i mikserom.
Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm pa staviti da se peče oko 30  minuta.
Kada stavite tepsiju u rernu smanjiti na 180.
Puding i šećer pomešati pa naliti 200 ml hladnog mleka i izmešati da nema grudvica.
vanila kocke
Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne.
Preko skuvanog pudinga staviti streč foliju, tako što zalepite je na puding, a istisneta vazduh.
Ostaviti da se ohladi.
Kada se puding ohladio izmiksirati ga malo mikserom pa dodati naseckan maslac i sve zajedno umutiti.
Ukoliko budete radili sa margarinom prvo ga umutite pa tek onda dodajte filu. Maslac ne mora jer se on bolje i lakše ugradi u fil od margarina.
Ohladjen biskvit preseći vodoravno, da se dobiju dve tanke korice.
Na prvu koricu naneti ceo fil i poklopiti drugom.
Ostaviti u frižideru sat – dva, posuti šećerom u prahu ( ili po želji dekorisati ) pa seći u kocke i poslužiti.
Prijatno.