Sastojci:
Biskvit s orasima-6 bjelanaca
-200 g šećera
-150 g mljevenih oraha
-2 kašike mrvica od hleba
-2 kašike glatkog brašna
Krem
-6 žumanaca
-200 g šećera
-2 praška za puding s ukusom vanile
-700 ml mlijeka
-200 g margarina sobne temperature
-100 g mliječne čokolade
Čokoladna glazura
-150 g čokolade za kuvanje
-2 kašike ulja
-2 kašike vode
Ostali sastojci za nadjev
-Petite beurre keksi
-mlijeko za umakanje keksa
-malo ruma
Priprema
Bjelance i šećer izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe, mrvice i brašno pa lagano izmiješajte smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (30x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 20-25 minuta na temperaturi do 180 °C.Za pripremu krema žumanc izmiksajte sa šećerom, pudingom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljene žumance pa kuvajte krem na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Ohlađeni krem izmiksajte s margarinom sobne temperature pa podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu.
Ohlađeni biskvit premažite svijetlim kremom. Preko krema posložite keks namočen u mješavinu mlijeka i ruma. Keks premažite čokoladnim kremom pa cijeli kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Kolač prije posluživanja dobro rashladite.
Preuzeto sa: ekskluziva.ba