Priprema:
U sud stavimo mljevene orahe, vanilin šećer, 4 kašike šećera i griz.
Dodamo 100 ml ulja, po želji i sok od 1 limuna ili malo vode, pa sve dobro sjedinimo.
Na radnu ploču stavimo 1 koru, pospemo sa malo ulja u kojem smo otopili komadić putera, pa prekrijemo drugom korom.
Na jedan kraj stavimo nadjev od oraha, pa zarolamo.
Tako pripremljen "rolat" stavimo u podmašćen pleh.
Na isti način pripremimo i ostale kore, sve dok se sastojci ne utroše.
Isječemo baklavu, prelijemo zagrijanim uljem (oko 100 ml), pa stavimo da se peče u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 20-25 minuta.
U šerpu sipamo vodu i šećer, dodamo i vanilin šećer, pa kuhamo oko 15 minuta na laganoj vatri.
Zatim preliv sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi.
Ohlađenim prelivom prelijemo tople baklave.
Ohlađenim prelivom prelijemo tople baklave.