Potrebni sastojci:
  • 500 g kora za baklavu
  • 300 g mljevenih oraha
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike griza
  • 1 vanilin šećer
  • 300 ml ulja
  • malo putera
Preliv:
  • 600 ml vode
  • 600 g šećera
  • 1 vanilin šećer
Priprema:

U sud stavimo mljevene orahe, vanilin šećer, 4 kašike šećera i griz. 

Dodamo 100 ml ulja, po želji i sok od 1 limuna ili malo vode, pa sve dobro sjedinimo.

Na radnu ploču stavimo 1 koru, pospemo sa malo ulja u kojem smo otopili komadić putera, pa prekrijemo drugom korom.

Na jedan kraj stavimo nadjev od oraha, pa zarolamo. 

Tako pripremljen "rolat" stavimo u podmašćen pleh.

Na isti način pripremimo i ostale kore, sve dok se sastojci ne utroše.

Isječemo baklavu, prelijemo zagrijanim uljem (oko 100 ml), pa stavimo da se peče u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 20-25 minuta.

U šerpu sipamo vodu i šećer, dodamo i vanilin šećer, pa kuhamo oko 15 minuta na laganoj vatri. 

Zatim preliv sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi.

Ohlađenim prelivom prelijemo tople baklave.