Sastojci

-1 pakovanje turskog keksa (ili petit keksa)

KREMA ZA TORTU:

-1 litar mlijeka
-8 kašika šećera (kristal)
-5 kašika gussnela (gustina)
-1 kašika glatkog brašna
-1 kom. vanilin šećera
-1 kom. limun šećera
-1 kašika maslaca
-po potrebi zaleđenih višanja ili višanja iz kompota

Priprema

Skuhati kremu. Od mlijeka odvojiti 3 dl  i umutiti sa gustinom i brašnom. Preostalo mlijeko staviti u šerpu te dodati šećer, vanilin i limunov šećer, maslac i neka prokuha. Lagano dodavati  mlijeko sa gustinom i brašnom, neprestano miješati dok se dobije fina gusta krema. Ostaviti je sa strane da se prohladi.

Pripremiti kalup, uski, dugi (12-35), obložiti ga providnom folijom. Slagati kekse na dno kalupa, (morala sam sijeći kekse da popunim dno kalupa), premazati ih kremom od 4 kašike i poravnati. Stavljati višnje po kremi u jednakim razmacima. Stavljati kekse, pa opet kremu i višnje, sve tako redom dok se kalup popuni. Ostat će vam kreme da se može gotova torta premazati. Po vrhu kalupa zategnuti providnu  foliju i ostaviti u zamrzivač na sat-dva.

Tortu staviti na odgovarajuču tacnu, dignuti kalup i foliju, te premazati je preostalom kremom. Ukrasiti višnjama, na svaku šnitu torte obavezno treba staviti po jednu višnju. Tortu držati u frižideru.

Posluživanje

Prijatno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com