Sastojci
Krema - fil-5 velikih kasika griza
-200 ml mleka
-2 kesice vanila secera
-2 velike kasike kristal secera ili secera po ukusu
-200 ml tecne pavlake za slag
Cokoladna krema
-100 g tamne cokolade
-100 ml tecne pavlake za slag
Piskota za rolat
-4 kom jaja
-4 velike kasike secera kristal
-5 velikih kasika brasna
-1/2 kasicice praska za pecivo
-2 velike kasike ulja
Priprema
Prvo napraviti kremu da bi se ohladila pre filovanja. U manjoj serpi ugrejati mleko, dodati vanila secer i kristal secer. Kad mleko pocne da vri sipati griz u mlazu i kuvati ga oko min - dva. Kuvani griz ce biti dosta gust posle kuvanja ali kada se izmesa sa ulupanim slagom dobice se veoma fini krem. Skuvani griz ostaviti da se hladi uz povremeno mesanje da se ne uhvati korica.Staviti u manju posudu tecno vrhnje za slag, dobro ga ugrejati, skloniti sa sporeta pa umesati islomljenu cokoladu. Cokoladu mesati dok se potpuno ne otopi i dok se ne dobija glatka, sjajna smesa ( ganaz ). Ohladiti na sobnoj temperaturi.
Za piskotu odvojiti belanca i zumanca. Belanca miksirati dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim, uz stalno miksiranje dodavati po kasiku secera i po jedno zumance. Izmedju svakog dodavanja miksirati smesu na vecoj brzini. Potrositi sav secer i zumanca. Dobijena smesa treba da je gusta i svetlo zute boje. Zatim smesu izmesati sa brasnom koje je prosejano zajedno sa praskom za pecivo a takodje umesati i ulje. Peci u tepsiji vel. 35 x 25 cm oko 15 min na tem 180 C. Pecenu piskotu uviti u kuhinjsku krpu i ohladiti.
Ohladjeni griz dobro varjacom izmesati da nema grudvica, zatim u griz dodati kasiku - dve cvrsto ulupanog slaga, mesati da se slag sjedini sa grizom, opet dodati kasiku - dve slaga i opet dobro sjediniti sa grizom. Na kraju dodati ostatak slaga, i lagano varjacom mesati dok se ne dobije fina krema bez grudvica.
Ohladjenu piskotu odviti pa je prvo premazati otopljenom cokoladom, preko cokolade naneti kremu od griza, a na uzoj strani rolata uz ivicu staviti banane. Pazljivo uviti rolat uzom stranom, zatim ga uviti u kuhinjsku krpu i rolat staviti u frizider da se prohladi ( oko dva sata ).
Ukrasiti rolat po zelji. Moze se ostaviti par kasika fila od griza pa isarati rolat ili ga preliti otopljenom cokoladom, vec po zelji.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com