Priprema
Ubrati 40 cvjetova bazge, lijepih, zdravih i velikih, ako su cvijetovi manji pod jedan veliki stavi dva manja. Odstraniti veliku zelenu peteljku i preliti vodom. Ostaviti da odstoji 24 sata. Pripremiti staklene boce za sok i poklopce. Ocjediti cvijetove bazge kroz gazu ili kuhinjsku krpu da se dobije čista tekućina.U tekućinu dobati šećer i kuhati dok ne zakipi i dok se šećer ne otopi, micati pjenu koja se stvara na vrhu.
Boce staviti u pečnicu na 100 stupnjeva. Na kraju dodati limunsku kiselinu, možete i više ako želite da je kiselije. Zagasite i toćite sok u vruče boce, zatvoriti hermetičkim poklopcem, okrenuti bocu na par sekundi da uhvati poklopac.
Kada se sav sok natoči u boce, boce vratiti u pečnicu na 100 stupnjeva dok se lampica na pečnici ne isključi, isključiti pečnicu i ostaviti tako preko noći. Ako radite više soka ostaviti boce desetak minuta pa ih onda izvadite i stavite druge.
Ja radim oko 80 litara soka godišnje i nikada mi se nije pokvario. Odlićan je.....
Preuzeto je sa: www.coolinarika.com