Sastojci

-500.g. brasna
-1 prasak za pecivo
-1 suhi kvasac (7 .g.)
-2 dcl toplog mlijeka
-1 mala zlickica soli
-1 dcl ulja
-2 pune zlice kiselog vrhnja

Za premazati

-1 jaje
-po zelji sezam,kim..

Priprema

Zamjesiti tijesto tako sto prvo rastopimo suhi kvasac u mlijeku. Zatim u drugu posudu stavimo brasno, prasak za pecivo i izmjesamo zatim dodamo kvasac sa mljekom rastopljen malo promjesamo  sa brasnom tako da sol ne bih dosal odmah u dodir sa kvascem. Kada smo izmjesali dodajemo sol, ulje i 2  pune zlice kiselog vrhnja. i zamjesimo tijesto (ako je potrebno dodajte jos malo brasna samo pazite da vam tijesto ostane ljepo mekano a ne pretvrdo). Tijesto ne treba cekati da se digne (naraste).

Tijesto razvaljamo u krug ,rezeo na trokutice i motamo kifle ili kroasane ( a mozete ih motati i u veca peciva napravite veci trokutic i zarolate). Kada ste zamotali kifle ili kroasane tada ih stavite u pleh(tepsiju) oblozenu papirom za pecenje. Upalite pecnicu na 180 stepeni dok se ecnica zagrijava ostavite kifle da odmaraju. Kada se pecnica ugrijala premazite kroasane -kifle jajetom, pospite sezamom, kimom ili ostavite tako neposipane. i pecite 10-15 min

Posluživanje

Ovi krosasani su jako ljepi za dorucak ako vam se jede toplo pecivo mozete ih umjesto kao u kroasane motati kao u peciva to ostavljam vama na izbor.
Prijatno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com