Sastojci
TIJESTO - JUFKA-500-600 gr brašna
-1 kašičica soli
-3 kašike ulja
-3-4 dcl tople vode
NADJEV:
-1,5 kg blitve
-4 kašike brašna
-500 gr mladog sira
-400 gr kisele pavlake
-po potrebi mliječni proizvodi (kajmak, vajkrem...)
-4 kom. jaja
-50 gr maslaca (narezan na listiće)
-po potrebi so
Priprema
TIJESTO - JUFKAU smjesu brašna i soli dodati ulje te zakuhati toplom vodom. Tijesto podijeliti na dva dijela i izraditi ga na pobrašnjenoj površini. Dobijene jufke pouljiti, prekriti PVC folijom i ostaviti u frižider.
Jufku obično pripremim dan prije sukanja ili ostavim 1-2 sata na toplom.
Blitvu očistiti i dobro oprati, te narezati na sitne rezance. Posoliti je i ostaviti pola sata da odstoji. Zatim, oprati je i ostaviti da se ocijedi te u rukama dodatno iscijediti i staviti u posudu.
U pripremljenu blitvu dodati brašno i izmješati da se upije ostatak tečnosti. Dodati ostale mliječne sastojke, jaja, maslac i so. Smjesu dobro sjediniti.
Razviti jufku, prosušiti je, poprskati otopljenim maslacem, filovati, urolati i formirati po želji. Složiti pitu na pouljenu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni. Kad porumeni temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći dok fino porumeni. Pečenu piti premazati maslacem i poslužiti.
Posluživanje
Pitu od blitve-zeljanicu poslužiti uz jogurt, kefir.....
Preuzeto sa: www.coolinarika.com