Sastojci

-4 l vode
-3 kg secera
-550 g maticnjaka, svjezeg
-3 eko limuna, isjeci na ploske
-50 g limunske kiseline

Priprema

Vodu i secer staviti kuhati. Kad prokljuca, kuhati 10 min. poklopljeno na srednje jakoj vatri. Skinuti poklopac i ohladiti vodu 10 min. Maticnjak oprati onako cijeli sa drskom i listovima. Nije potrebno sitniti ga. Limun i maticnjak ubaciti u vodu koja se prohladila i dobro promjesati. Pokriti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata uz povremeno mjesanje.

Sok procjediti kroz gustu gazu, dodati limunsku kiselinu i promjesati da se istopi. Sipati u flase koje isperete u kljucaloj vodi, a nakon toga i u tecnom konzervansu. Zatvoriti i cuvati na hladnom i mracnom mjestu. Flase mozete i zagrijati u rerni na 100*C. Na isti nacin mozete napraviti sok od mente, kadulje i koprive.

Posluživanje

Sirup razblaziti sa obicnom/mineralnom vodom uz kockice leda.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com