Sastojci

-200 g maslaca
-125 ml mlijeka
-250 ml kiselog vrhnja ili čvrstog kiselog mlijeka
-2 jaja
-140 g šećera
-370 g glatkog brašna
-1 žličica praška za pecivo
-1/3 žličice sode bikerbone
-2 žličice ekstrakta vanilije
-svježe šljive
-šećer u prahu za posipanje

Priprema

Oprati, posušiti, prepoloviti i od koštice očistiti šljive. Tepsiju 37x21 cm namazati maslacem, posuti brašnom te višak brašna otresti. Ako se kolač pravi u obliku muffina, za 12 komada je dovoljno pola količine svih sastojaka. Zagrijati pećnicu na 175"C.

U zdjelici pomiješati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Na tihoj vatri otopiti maslac u mlijeku.
Jaja izmiksati sa šećerom, dodati kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije pa u 2-3 puta naizmjenično brašno i topli, otopljeni maslac. Tijesto izliti u tepsiju i poravnati.

Po vrhu poslagati šljive gusto jednu do druge tako da je prerezani dio okrenut gore. Malo ih pritisnuti, ali prerezani dio ne smije utonuti u tijesto. Ako se prave muffini, onda dvije polovice šljive do pola zabosti ukoso u tijesto.

Peći 35 minuta ili dok čačkalica zabodena u najdeblji dio kolača ne izađe suha. Ohladiti i posuti šećerom u prahu. (Muffine vruće vaditi iz kalupa, lako se vade).

Preuzeto sa: www.coolinarika.com