Sastojci

Kora:

-oko 200g mlevenog keksa
-oko 75g maslaca
-pola čaše soka od pomorandže

Fil:

-oko 200g trešanja / višanja
-1 banana
-250ml slatke pavlake
-kašičica limunovog soka
-1/3 kesice želatina
-pola kašičice ekstrata vanile
-1 kom 1 vanilin šećer bourbon

Preliv:

-oko 150g sitno seckanih jagoda
-pola čaše soka od jagoda / višanja
-pola čaše vode
-1/3 kesice želatina

Priprema

Prvo uzeti kalup ili u mom slučaju plastičnu posudu promera 20x20cm i obložiti prijanjajućom folijom ( dno i preko ivica), radi lakšeg odvajanja i zadržavanja oblika.
Zatim za koru u posudi pomešati mleveni plazma keks, iseckani omekšali maslac i sok od pomorandže. Najbolje mikserom mutiti na maloj brzini radi bržeg i lakšeg sjedinjavanja. Na kraju ako je ''testo'' lepljivo dodati još plazma keksa radi boljeg oblikovanja. Utisnuti u prethodno pripremljeni kalup / posudu.

Onda iseckati bananu na kolutove i poređati po kori. Poprskati je sa limunovim sokom kako bi zadržala svežu žutu boju.
 
Pre izrade fila slatku pavlaku držati bar 2h u frižideru. Tako ohlađenu je umutiti mikserom na najjačoj brzini sa ekstraktom vanile, limunovim sokom i vanilin šećerom. Kada se dobio volumen i pavlaka postala čvrsta, polako varjačom umešati seckane višnje ili trešnje ( u mom slučaju) ili bilo koje sveže voće. Onda napraviti 1/3 kesice želatina po uputstvu iz kesice i prohlađeno sipati u fil.
Na kraju rasporediti fil preko seckanih banana i prethodno spremljenoj kori.

Na kraju ide preliv. Odlučila sam se za jagode kao treću voćnu opciju. Iste sitno iseckati ( trebalo j eviše u mom slučaju ali toliko je ostalo...), preliti sokom ob jagodaili višanja i dodati vode radi razblaživanja. Onda umešati 1/3 kesice želatina spremljenog po uputstvu sa kesice i sve preliti kao završni sloj kolača.

Kada ste kolač završili ostavite ga preko noći u frižideru, kako bi vam se stegli svi slojevi radi lakšeg vađenja iz kalupa i daljeg sečenja. A ako vam dolaze uskoro prijatelji na kafu, ostavite ga u friz na pola sata i biće više nego odličan!

Posluživanje

Poslužiti ohlađeno i uživati uz pravo voćno baršunasto zadovoljstvo!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com