Sastojci

Za nadev:

-meso od izdubljenih tikvica
-2 struka mlado luka
-1 kašičica belog luka u granulama
-1 kašičica kurkume u prahu
-pola kašičice djumbira u prahu
-2 kašike začina od sušenog povrća
-1 dl kečapa
-1 kašika seckane mirodjije
-po ukusu sitne morske soli

Za preliv:

-po ukusu svež bosiljak
-1 kašičica belog luka u granulama
-1 dl kečapa
-4 kašike vrhom pune kisele pavlake
-po ukusu sitne morske soli

I još je potrebno:

-2 komada velikih mladih tikvica
-6 kašika maslinovog ulja
-1 pakovanje šampinjona većih
-200 g kačkavalja
-1 kašika seckanog vlašca
-nekoliko vrhova sveže nane

Priprema

Tikvice ako su mlade ne trebate ljuštiti već samo operite. Ako su starije oljuštite ih. U mom slučaju su tikvice bile veće ali mlade, iz moje bašte, pa nisam morala da ih ljuštim već sam ih samo oprala i isekla na kolutove debljine 3 cm. Tikvice izdubite ali pazite da im dno ostane. Posolite ih. Meso tikvica, koje ste izdubili, sačuvajte.

U tiganj stavite maslinovo ulje, zagrejte i stavite tikvice da se malo proprže sa obe strane da porumene i malo omekšaju. Isto to uradite i sa šampinjonima, koje ste prethodno obrisali vlažnim ubrusom.

Sada napravite nadev za punjene tikvica. Meso tikvica, koje ste izdubili iseckajte i stavite u isti tiganj u kojem ste prethodno propržili tikvice i šampinjone. Dodajte iseckan luk i začine i sve prodinstajte. Biće potrebno da dodate još maslinovog ulja, jer su tokom prženja tikvice i šampinjoni pokupili deo maslinovog ulja.

Propržene tikvice složite u teflonsku ili vatrostalnu posudu. Napunite ih nadevom do pola. Na svaku tikvicu stavite po jedan šampinjon okrenut kapicama prema gore.

Posebno izmešajte kečap i kiselu pavlaku, dodajte malo svešeg bosiljka i kašičicu belog luka u granulama. ja sam koristila sušeni bosiljak. Ovom smesom prelijte svaki šampinjon.

Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da tikice još omekšaju i odozgo porumene.

Izrendajte kačkavalj i stavite na svaku pečenu tikvicu po malo. Vratite u rernu samo da se malo otopi.

Prijatno!

Posluživanje

Servirajte tako što na tanjir stavite po 2 koluta punjenih tikvica, pospite vlašcem i ukrasite svežom nanom.
Servirajte toplo kao glavno jelo uz salatu po želji.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com