Sastojci
-5 jaja-5 kasika secera
-5 kasika brasna
-3 kasike tamnog kakaa u prahu
-1 prasak za pecivo
-prstohvat soli
Sirup:
-250 g secera
-250 ml vode
-1 paketic helf bombona (40g)
Krem:
-1 L mlijeka
-150 g gustina
-250 g secera
-3 vanilin šećera bourbon
-1 margarin/maslac (250g)
-1 paketic helf bombona (40g)
-2 kašike ekstrakta mente
Ganache glazura:
-200 g tamne cokolade za kuhanje
-200 ml slatke pavlake
Priprema
Umutiti bjelanjke sa mrvicom soli u cvrst snijeg. Dodavati secer stalno muteci.Dodati jedno po jedno žumance u snijeg od bjelanjaka i dalje muteći konstantno a zatim dodati brašno, kakao, prašak za pecivo kuhacom.
Sipati u pleh 20x33cm prethodno podmazan uljem i posut brašnom.
Koru peći 20 min. na 180C a zatim je ostaviti da se ohladi.
Koru ne vaditi iz pleha u kome se pekla.
Skuhati sirup od vode, secera i pepermint bombona.
Kuhati 3-4 minuta na tihoj vatri od trenutka kada provri, tek toliko da se bomboncici rastope.
Vreo sirup preliti preko hladne kore.
Koru izbockati viljuskom da bolje upije sirup, te ostaviti da malo odstoji prije filovanja.
Gustin razmutiti sa 150ml mlijeka, a u preostalo mlijeko staviti pepermint bombone, šećer i vanilin šećer..
Staviti da zakuha, pa kada provri i kada se sve bombone rastope, u mlijeko dodati razmućen gustin i miješati konstantno dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Mikserom umutiti margarin i dodati ohlađen fil pa dodati ekstrakt od mentola i sve zajedno dobro sjediniti. Rasporediti preko kore i poravnati
Ostaviti u frizider dok pripremate ganache.
Na tihoj vatri rastopiti cokoladu, dodati slatku pavlaku i mijesatine da zakuha, vec tek toliko da se cokolada skroz otopi i masa fino izjednaci.Skloniti sa vatre, kratko rashladiti, ali jos toplo preliti preko kolaca. Ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi, a onda vratiti u frizider da se dooobrooo rashladi, najbolje preko noci.
Dobro rashladjen kolac sjeci na vece kocke i sluziti.
Uzivajte!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com