Sastojci

-250 g bijelog brasna
-80 g secera
-125 g maslaca sobne temperature
-1 vanilin secer
-2 jaja
-1 prstohvat soli

Fil

-500 g ocijedjenih visanja iz staklenke + 500 ml soka
-1 puding od vanile
-50 g secera

Mrvice

-100 g brasna
-100 g mljevenih badema
-100 g secera
-100 g maslaca

Priprema

Priprema fila: 

Ocijediti visnje od soka i u 500 ml soka sa secerom zakuvati puding od vanilije, u kuvano dodati visnje, kratko promijesati i ostaviti po strani.

Od prvih sastojaka zamijesiti tijesto mikserom, razviti u pleh za pecenje (u ovom slucaju 26 cm), preko sipati kuvane visnje sa pudingom.

Sve sastojke za mrvice mutiti mikserom dok se tijesto ne pretvori u mrvice koje cete rasporediti po kolacu. Pitu peci u zagrijanoj rerni  na 180° oko 45 minuta.

Posluživanje

Od tijesta se ne moraju podizati ivice za kolac tj. pitu. Pita je ukusnija ako odstoji jedan dan. Moze se posluziti uz ulupanu slatku pavlaku/ vrhnje.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com