Sastojci:
Tijesto:
-250 g maslaca
-1 jaje
-60 ml ulja
-100 g jogurta
-100 g sećera u prahu
-2 vanil sećera
-malo soda bikarbone
-500 g glatkog brasna
Punjenje:
-500 g ribanih jabuka
-100 g sećera
-75 g usitnjenih oraha
-20 g maslaca
-1 zlicica cimeta
-punjenje moze biti i sa pekmezom i nutelom
Tijesto:
-250 g maslaca
-1 jaje
-60 ml ulja
-100 g jogurta
-100 g sećera u prahu
-2 vanil sećera
-malo soda bikarbone
-500 g glatkog brasna
Punjenje:
-500 g ribanih jabuka
-100 g sećera
-75 g usitnjenih oraha
-20 g maslaca
-1 zlicica cimeta
-punjenje moze biti i sa pekmezom i nutelom
Priprema
Prvo napravimo nadjev. Jabuke ocistite i naribate te ih stavite na maslac da se pirjaju,dodajte zatim cuker i zacine po zelji(kod mene su to cimet u suradnji sa kardamomom ili klincekom,vama po vasem gustu).Kad se jabuke propirjaju tj nestane tekucina koju puste tokom pirjanja dodamo na kraju orahe i po zelji malo ruma ako volite te dobro sve skupa pomijesamo da se orasi i rum jednako sjedine sa jabukama,ja prvi puta nisam al ovaj puta sam stavila ruma i malo datulja da malo pojacam okus.Gotov nadjev pokrijemo sa prozirnom folijom i stavimo da se ohladi.
Krenemo za to vrijeme dok se nadjev hladi sa izradom tijesta.U posudu stavimo maslac sobne temperature,ulje,jaje,jogurt i obje vrste secera.Malo mikserom izmjesamo dok se sve namirnice ne povezu ,zatim dodajemo brasno koje smo pomijesali sa malo sode bikarbone i rucno zamijesimo tijesto.Dobiveno tijesto na pola sata stavite u frizider da odmori,Za ove keksice sam koristila silikonski podmetac za jelo koji sam nabavila bas zbog njih jer jako efektno izgledaju kao jezici ili sisarke
Od odmorenog tijesta zatim napravimo male loptice tezine 20 g tako da vam svi keksici budu jednake velicine. Ispalo mi je 51 loptica. Zatim krenemo sa izradom samih keksica. Na silikonskoj podlozi razvaljamo dlanom i prstima svaku lopticu te na sredinu stavimo malo nadjeva. Onda gornju stranu tijesta prebacimo preko nadjeva. Nakon toga donju stanu tijesta prebacujemo preko gornje i zatvorimo keksic sa strane. Kekse mozete raditi i ako nemate ovakav silikonski podmetac, jednostavno lopticu tijesta razvaljate na isti nacin na dlanu i napravite kao i na silikonu. Tijesto je jako podatno i super je za raditi.
Keksice takoder mozete puniti i sa pekmezom i nutelom ako volite,ja svojima radim sve tri kombinacije jer svako voli drugaciji okus ;)
Keksice pecete na 180-200 stupnjeva ovisno o vasoj pecnici dok lagano ne porumene.Jos tople posipate sa staub cukerom.
Preuzeto sa: coolinarika.com
Krenemo za to vrijeme dok se nadjev hladi sa izradom tijesta.U posudu stavimo maslac sobne temperature,ulje,jaje,jogurt i obje vrste secera.Malo mikserom izmjesamo dok se sve namirnice ne povezu ,zatim dodajemo brasno koje smo pomijesali sa malo sode bikarbone i rucno zamijesimo tijesto.Dobiveno tijesto na pola sata stavite u frizider da odmori,Za ove keksice sam koristila silikonski podmetac za jelo koji sam nabavila bas zbog njih jer jako efektno izgledaju kao jezici ili sisarke
Od odmorenog tijesta zatim napravimo male loptice tezine 20 g tako da vam svi keksici budu jednake velicine. Ispalo mi je 51 loptica. Zatim krenemo sa izradom samih keksica. Na silikonskoj podlozi razvaljamo dlanom i prstima svaku lopticu te na sredinu stavimo malo nadjeva. Onda gornju stranu tijesta prebacimo preko nadjeva. Nakon toga donju stanu tijesta prebacujemo preko gornje i zatvorimo keksic sa strane. Kekse mozete raditi i ako nemate ovakav silikonski podmetac, jednostavno lopticu tijesta razvaljate na isti nacin na dlanu i napravite kao i na silikonu. Tijesto je jako podatno i super je za raditi.
Keksice takoder mozete puniti i sa pekmezom i nutelom ako volite,ja svojima radim sve tri kombinacije jer svako voli drugaciji okus ;)
Keksice pecete na 180-200 stupnjeva ovisno o vasoj pecnici dok lagano ne porumene.Jos tople posipate sa staub cukerom.
Preuzeto sa: coolinarika.com