Prhke štrudlice sa orasima ili punjene makom su mi nekako zimska poslastica. Predivan miris koji se širi po celoj kući dok se peku a struktura i ukus koji podsećaju na Božićne keksiće koji su hrskavi a u ustima te tope. Lako se prave i tu specifičnu strukturu im daje oštro brašno, ali se malo teže peku, hoće da popucaju sastrane, zato ćemo mi to malo pomešati, da bi nam štrudlice bile lepe dodaćemo malo mekog brašna, ali da bi zadržale hrskavost i dalje ćemo koristiti oštro brašno.
Sastojci:
- 200 gr mekog brašna
- 200 gr oštrog brašna
- 200 gr margarina
- 180 gr kisele pavlake
- 60 gr šećera
- 2 žumanca
- 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Nedev – ukoliko pravite sve sa orasima:
- 300 gr mlevenih oraha
- 250 gr šećera
- 2 belanca
- do 100 ml mleka
- rum po kusu i želji
Priprema:
Margarin treba da je sobne temperature.
Izmiksirati ga sa šećerom pa dodati žumanca i opet umutiti.
Zatim i pavlaku i prašak za pecivo pa nastaviti mućenje.
Na kraju umešati oštro brašno, umutiti pa dodavati meko uz mućenje ili mešenje.
Možda će vam zatrebati 10 – 20 gr još da bi se umesilo mekano i glatko testo.
Testo treba da je mekano, pa da vam to ne buni.
Staviti ga u kesu pa u frižider sat vremena.
Za to vreme samleti orahe ukoliko niste, dodati šećer pa izmešati.
Zagrejati mleko da bude vrelo pa sa skoro svim mlekom preliti orahe i mešati.
Prvo će vam se činiti suvo, ali nije, nastavite da mešate, sve će se lepo sjediniti.
Ulupati belanca u čvrst sneg pa im dodati orahe i izmešati. Nadev je gotov.
Ukoliko se odlučite za mak – pomešati 200 gr maka sa 120 gr šećera pa naliti 50 ml vrlog mleka i izmešati. Po želji možete staviti malo pekmeza od kajsije ili breskve, on će dati osvežavajuć, ne presladak ukus.
Kada je testo odstajalo podeliti ga na dva dela pa razvući jedan deo u pravougaonik otprilike 30 x 20 cm, ili sličnih dimenija, naneti pola nadeva od oraha, ili ceo ako pravite jednu orehnjaču a drugu makovnjaču. Saviti ivicu koja je do vas pa ivice sastrane da se testo zatvori priliko pečenja i onda sve zajedno urolati.
Staviti u pleh, premazati malo uljem i uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Vreme pečenja 25 minuta.
Ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.