Sastojci 

-5 kašika šećera
-250 ml vode
-600 g brašna
-200 ml ulja
-1 kašika suhog kvasca
-1 prašak za pecivo
-50 g kokosa
-3 kašike tamnog kakaa u prahu

Za sirup:

-700 ml vode
-350 g šećera
-vanilin šećer
-kokos za posipanje

Priprema

U šerpicu staviti vodu i šećer i zakuhati. Kuhati vrlo kratko, tek toliko da se šećer istopi. Ostaviti da se prohladi pa pretresti u vanglicu. U vodu dodati ulje, kvasac,  prašak za pecivo. Promiješati pa dodati brašno i zamijesiti masno gumasto tijesto. Tijesto odmah podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati kokos, a u drugi kakao. Dobro premijesiti rukama da se tijesto ujednači.

Na radnoj površini prvo rastanjiti tijesto sa kokosom na veličinu kruga prečnika 40 cm. Pored razviti i tijesto sa kakaom pa ga prebaciti na bijelo tijesto. Još malo rastanjiti oba tijesta zajedno, povećati prečnik 1-2cm.

Nožem isjeći tijesto na 4 dijela, potom svaki dio podijeliti na po još četiri dijela da dobijete 16 trouglova za motati kiflice. Kiflice urolati i redati na pleh obložen papirom za pečenje.  Možete prilikom rolanja okretati gore ili crnu ili bijelu stranu tijesta, svakako su fine kifle i jednako je efektno.

Zarolane kiflice prekriti čistom krpom i ostaviti da odstoje pola sata, u međuvremenu zagrijati rernu na 200 'C i kiflice peći 20 minuta.  Dok se peku skuhati sirup od vode i šećera tako što ćete vodu, šećer i vanilin šećer staviti u dublju šerpicu i kad voda zakuha, kuhati još 5 minuta,potom skinuti sa šporeta.

Vruće kiflice umakati, jednu po jednu u vruć sirup.  Vaditi ih na papir rešetkastom kašikom.  Kad ste sve kratko namočili, onda ih jednu po jednu namočiti JOŠ JEDNOM tako da čim umočite jednu, odmah je pospte kokosovim brašnom, pa tek onda sledeću i tako svih 16. Kiflice se brzo suše, pa ovako radimo da bi se taj kokos fino zalijepio.

Kifle možete služiti tople ili hladne. Jako su fine, ukusom i mirisom podsjećaju na bounty,  a tijesto unutra je prefino, sipkavo i dobije jednu sasvim neobičnu strukturu od sirupa.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com