Sastojci
Piskota-4 kom jaja
-4 velike kasike secera kristal
-4 velike kasike mlevenih oraha
-1,5 velika kasika brasna
Maskarpone fil
-300 g malina
-4 kasike secera u prahu
-sok od pola limuna
-300 g maskarpone sira
-200 g grckog gustog jogurta
-300 ml tecnog slatkog vrhnja
-2 kesice zelatina
Preliv od zelatina
-oko 400 g malina
-300 ml soka od malina
-20 g zelatina
Priprema
U dublju posudu staviti maline, dodati secer u prahu i sok limuna i stapnim mikserom sve sjediniti - napraviti pire (ja sam dodala u pire i malo celih malina). U zelatin dodati 90 - 100 ml hladne vode da nabubri. U vecu ciniju staviti maskarpone sir i varjacom ga lagano umutiti, dodati jogurt i sve izmesati. U nabubreli zelatin dodati par kasika maskarpone sira i jogurta, lagano sjediniti zelatin i sir a onda sve sipati u ostatak sira i jogurta. Na kraju sjediniti sa pireom od malina. Slatko vrhnje umutiti u cvrstun kremu i kasiku po kasiku lagano dodavati u sir uz stalno mesanje varjacom. Dobice se fina gusta krema. Staviti kremu u frizider da se hladi dok se pece piskota.Odvojiti zumanca i belanca. Mlevene orahe pomesati sa brasnom. Belanca umutiti u cvrstu penu pa uz stalno miksiranje dodavati po jedno zumance i kasiku secera, posle svakog dodavanja smesu dobro izmiksirati. Kada je dodato posledje zumance i secer nastaviti sa daljim miksiranjem dok se ne dobije gusta pena. U par navrata dodati brasno i orahe ali sada smesu mesati varjacom, ne mikserom. Smesu sipati u okruglu modlu precnika 25 cm. Peci oko 15 min na 180 C. Dno modle obloziti papirom za pecenje. Gotovu piskotu dobro ohladiti.
Tortu slagati u modlu precnika 22 cm (gotovu pecenu piskotu seci po ivicama da bi se dobio precnik od 22 cm). Torta moze da se slaze i u modlu u kojoj se pekla ali ce u tom slucaju torta biti niza.
Stranice modle od 22 cm obloziti providnom foliom, a zatim iseci od papira za pecenje trake koje su nesto vise od stranica modle. Samo obruc modle staviti na tacnu (znaci bez dna), i preko providne folie sa unutrasnje strane staviti trake od papira za pecenje. U modlu prvo pazljivo staviti piskotu a preko piskote sipati fil od malina i maskarpone sira. Po povrsini fila poredjati maline a zatim preko malina sipati zelatin.
Zelatin za prelivanje pripremiti ovako: u 100 ml soka od malina staviti zelatin da nabubri. Ostatak soka zakuvati skoro do vrenja i tako vreo sok sipati preko zelatina, dobro izmesati da se zelatin skroz otopi. Ostaviti smesu da se hladi ali paziti da bude dovoljno tecan da moze da se sipa preko malina. Najbolje je da se sipa samo toliko zelatina da samo pokrije maline u tankom sloju i da se odmah stavi u frizider da se zelatin stegne. Ako se sipa cela kolicina zelatina maline ce da plivaju u tecnosti i i nece biti lepo rasporedjene po torti. Ako se desi da zelatin postane cvrst staviti ga samo nakratko u mikrotalasnu da se otopi i onda ga ponovo pazljivo sipati preko malina.
Najbolje je da se torta napravi dan ranije i da se hladi preko noci. Pazljivo je izvaditi iz modle, ukrasiti je slagom i sluziti je.
PRIJATNO !
Preuzeto sa: www.coolinarika.com